Nortura blir deleier i Steinsland & Co
(24. januar 2022) Familien Steinsland på Jæren selger 2/3 av aksjene i Steinsland & Co til Nortura. Nortura blir dermed deleier i rugeriselskapet sammen med familien Steinsland.
Steinsland & Co er en ledende rugeribedrift og leverandør av kyllinger og unghøner som skal produsere konsumegg for norske forbrukere.
Familien Steinsland som har drevet virksomheten siden starten fortsetter i selskapet, både som eiere og ansatte. De har ambisjoner om å fortsatt ha nøkkelroller og være aktive i den videre driften.
«Dette vil sikre den videre utviklingen av norsk eggproduksjon. Målet er at både eksisterende og nye eggprodusenter skal få et enda bedre tilbud av verpehøner. Det å ha en solid aktør i ryggen gir utviklingsmuligheter og baner veien for ytterligere satsing på kvalitet, dyrevelferd og -helse», sier daglig leder Nils Steinsland i Steinsland & Co.
Norskproduserte egg har en helt unik posisjon i verden ved at norsk landbruk, som en av få i verden, produserer egg uten salmonella. For Nortura svarer dette kjøpet ut behovet for ytterligere å bidra til å styrke posisjonen til norske egg. Nortura ser synergier mellom egen kompetanse og Steinsland & Co.
«Omgivelsene stiller stadig nye krav til kvalitet, miljø, dyrevelferd og -helse. Målet med samarbeidet er blant annet å investere i ny teknologi som sorterer ut hanekyllingene tidlig i rugeprosessen når en robust metode for dette foreligger», sier Trine Hasvang Vaag som er styreleder i Nortura.
Steinsland & Co er en familiebedrift som ble etablert i 1953, og som driver rugeri og oppal av unghøner på Bryne i Rogaland. I dag er det andre og tredje generasjon som eier og drifter selskapet. Steinsland omsetter for drøyt 50 millioner kroner, og beskjeftiger 11 årsverk fordelt på 15 ansatte.
«Dette er livsverket til familien, og vi har alltid kjent det som et privilegium å få være en del av norsk matproduksjon. Vi er spente, og gleder oss til dette samarbeidet. De siste årene har vi sett økt konsolidering i landbruket, både nasjonalt og internasjonalt. Med Nortura om bord, er vi trygge på at vi har fått en partner med et felles verdigrunnlag og et mål om å styrke posisjonen til norske egg, dyrevelferd og dyrehelse fremover, samt en partner med felles langsiktig tilnærming til norsk eggnæring», sier Steinsland.
De siste tiårene har virksomheten strategisk posisjonert seg for å minske smitterisiko og sikre den unike norske fjørfehelsen. Steinsland sine avdelinger har god geografisk spredning, og strekker seg fra Bryne i vest til Lyngdal i sør.
Steinsland klekker omtrent 70 prosent av alle norske verpehøner i sitt rugeri. 20 prosent av kyllingene blir oppdrettet til unghøner i egne anlegg før de blir solgt videre til eggprodusenter. De resterende daggamle kyllingene fra Steinsland sitt rugeri blir i dag solgt til ni oppdrettere som er lokalisert i Nordland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Viken, Rogaland og Vestland.
Norturas aksjekjøp skal godkjennes av Konkurransetilsynet.
For ytterligere informasjon
Nils Steinsland, daglig leder Steinsland & Co, mobil 906 93 727
Kjell Clement Ludvigsen, juridisk direktør Nortura, mobil 904 02 737