Over 100 millioner i utviklingskostnad
Kjønnssortering i rugeegget
Saken er hentet fra Fagbladet Fjørfe. Tekst: Nils Steinsland, leder av den norske avdeling i WPSA
Bare i Tyskland er det de siste årene brukt mer enn NOK 100 millioner til utvikling av en metode som kan påvise kjønnet tidlig i rugeprosessen. En rekke forskningsinstitusjoner og produktutviklere fra industrien verden over jobber på høygir med dette, men en akseptabel løsning lar vente på seg. Derfor utsetter også flere land å innføre forbud mot avliving av hanekyllingene.
Høy ressursutnyttelse takket være målrettet avl
Rundt denne tematikken må en ikke glemme de framgangene fjørfeavlen har gitt oss over tid. Siden midten av forrige århundre har det vært en spesialisering i separate avlslinjer for egg- og kjøttproduksjon. Samtidig har fôrutnyttelsen blitt stadig forbedret for begge produksjonsretningene, med det resultat at enorme mengder korn, soya og drikkevann spares i produksjonen av egg og fjørfekjøtt over hele verden, og klimaskadelige utslipp reduseres betydelig. I tillegg til at det har muliggjort å produsere høyverdige proteinrike matvarer til forbrukervennlige priser under moderne bærekraftige og klimabeskyttende forhold. Som kjent får dette stadig større oppmerksomhet i den globale klimadebatten.
Avl med verpehøner har fulgt et spesialisert avlsprogram i over 70 år for å avle robuste høner. Til dette formålet velges avlslinjer basert på blant annet fôrutnyttelse, eggproduksjon og eggkvalitet, men også velferdskriterier som å unngå uønsket adferd som fjørplukking og kannibalisme, eller å stimulere til redesøkning for å muliggjøre produksjon med frittgående høner.
Fôrforbruket per kilo egg har blitt redusert med 25 % de siste tiårene. Mengden fôr som på denne måten årlig spares over hele verden, tilsvarer omtrent dyrkingsområdet for 8 millioner hektar korn (hvete, mais, soya). Moderne fjørfeavl gir dermed kontinuerlig et positivt bidrag til å forbedre CO₂-fotavtrykket til eggproduksjonen.
Les hele artikkelen her: Over 100 millioner I UTVIKLINGSKOSTNAD kjønnssortering i rugeegget (pdf)