Mange av de yngre nå har gått til anskaffelse av gule fotballtrøyer.
På Bryne høster de mirakler
Saken er hentet fra Vårt Felleskjøp. Tekst og foto: Bethi Dirdal Jåtun.
Lite ante Bryne fotballklubb at de fem år etter utformingen av visjonen «Så. Dyrke. Høste.», skulle høste intet mindre enn et mirakel.
Ingen har vært i tvil om Erling Braut Hålands talent. Det skinte tydelig igjennom allerede fra han var liten gutt, men at han skulle bli en verdensstjerne nærmest over natten, var det nok ingen som hadde tenkt, i alle fall ikke sagt høyt. Gutten fra Bryne har scoret flere mål i Champions League denne sesongen enn alle spillerne i Barcelona til sammen. Det er et mirakel i seg selv!
VIKTIG SAMFUNNSAKTØR
– Plutselig har vi skapt en verdensstjerne. Dette er ikke akkurat noe vi er vant med, smiler Nils Steinsland, bonde og styreleder i fotballklubben på Jæren, som han som ti-åring begynte å følge fra tribuneplass. I 2010 takket han ja til styreplass og ble nestleder. Tre år etter velges han til styreleder i klubben.
Steinsland er opptatt av Bryne FK som en viktig samfunnsaktør på Jæren, akkurat det engasjerer ham, i tillegg til det sportslige, selvsagt. Til daglig driver han rugeri og oppdrett av verpehøner sammen med ektefellen, datteren og svigersønnen. Gården ligger drøye fem minutters kjøretur fra Bryne stadion, der Vårt Felleskjøp møter ham i klubbhuset like før A-laget skal i gang med dagens trening og fotball-SFOen i innendørshallen ved siden av er i ferd med å avrunde.
GANSKE UVIRKELIG
– Erling er en stor inspirasjon for oss alle, ikke bare for spillerne, der mange av de yngre nå har gått til anskaffelse av gule fotballtrøyer (red. anm.: Fargen til Dortmund, Hålands lag), smiler Steinsland. Han er veldig glad for at den nybeslåtte verdensstjerna fra Jæren fronter hjemplassen og fotballklubben.
– Da Erling gikk til RB Salzburg, var planen at første halvdel av sesongen nærmest bare skulle gå til akklimatisering og tilvenning, med skikkelig satsing først neste sesong. Men etter 16 mål og 6 assists på 14 seriekamper for RB Salzburg, ble det plutselig Dortmund, og nå har Erling fått stjernestatus i internasjonal fotball. Det hele er ganske uvirkelig.
– Har du selv vært på kamp og sett Erling og Dortmund?
– Nei, men jeg skal!
LANDBRUKET EN DEL AV IDENTITETEN
For fem år siden besluttet styret i Bryne FK, med styreleder Steinsland i spissen, at de ville se nærmere på visjonen til klubben.
– Vi har alltid hatt en relasjon til landbruket. Om du går tilbake til 80-tallet, til Brynes virkelige storhetstid, så var det bøndene mot byen, et bilde klubben alltid har levd godt med. Dette handler om identitet. B-gjengen, supporterne til Bryne, er for eksempel stolte over å bli kalt bøndene fra Jæren. Vi ville derfor ha med oss landbruket inn i fundamentet vårt, i retningen og visjonen, som er: «Så. Dyrke. Høste.»
Som i landbruket, står også Bryne FK midt oppi langsiktige prosesser, påpeker han.
– Vi må være nøyaktige, tålmodige og kreative. Innhøstingen blir ikke alltid som håpet, men så kommer et nytt år der vi kanskje må gjøre ting litt annerledes. Før eller siden høster du det du håper å høste, fastslår Steinsland, som legger til at de benyttet det lokale reklamebyrået Glødefisk som samtalepartner, noe de er godt fornøyd med.
SÅR I BREDDEN
Når det kommer til såingen, er Bryne FK opptatt av å så fotballglede.
– Vi snakker først og fremst om å så i bredden. Målet er å få så mange som mulig til å drive med fotball og trives med det, sier Steinsland.
Såingen går også på holdninger, fortsetter han. På det å være inkluderende, ikke mobbe andre og å skape et godt sosialt miljø både på og utenfor banen.
– Det gjelder også på tribunen, på treninger og i alle kamper i alle årsklasser. For oss er det viktig at glede og entusiasme ligger i bunn.
Bryne FK ønsker også å dyrke talentene. Det betyr ikke nødvendigvis talenter på størrelse med Erling Braut Håland, men å finne den enkeltes talent.
DET SPIRER OG GROR
Brynes A-lag har hatt bedre tider. Når sesongen kjøres opp andre påskedag starter Jærens eget fotballag i Post Nor-ligaen, på nivå tre, og spiller sin første kamp mot EIK i Egersund.
– Vi er alltid optimister på denne tiden, smiler styrelederen lunt og forteller at de har mye på gang når det gjelder rekrutteringen. Det spirer og gror veldig godt i de fleste aldersklasser, både for gutter og jenter.
– Fra 2010 og fram til nå har vi levert 22 landslagsspillere i aldersbestemte klasser, gutter og jenter. Ingen klubber på vårt nivå kan vise til noe liknende, opplyser Steinsland stolt. Han mener de vil få flere topper jo bredere de sår og dyrker.
FLERE MIRAKLER
– Erling Braut Håland er det ultimate miraklet, men et mirakel for oss kan også være andre ting. Det gjelder å være oppmerksomme på de små miraklene også, påpeker Steinsland.
– Noen gjør en veldig god jobb i forhold til spillerutvikling. Vi har derfor bevisst opprettholdt satsingen på dette feltet, fastslår styrelederen i Bryne FK, som avslutter med et lengre sitat fra boka «Mirakelet på Jæren», skrevet av Ole J. Askeland. Det dreier seg om forholdet Bryne – Viking, et forhold som ikke minst viser både Bryne FKs mentalitet og identitet:
«By mot land.
Sentrum mot periferi.
Service mot primærnæring.
Riggselskap mot småbruk.
Breiavatnet mot Mølledammen.
Kielland mot Garborg.
Katedral mot bedehus.
Lysløype mot melkebar.
Trange bygater mot det åpne jærrommet.
Borgervæpning mot bondehær.
En følelse av overlegenhet. En følelse av underlegenhet.
B-GJENGEN HAR SÅ AVGJORT FORSTÅTT DET NÅR DE STEMMER I:
«Me æ´ bønna frå Jæren!
Ska du kjøba potet.
Me har dyrka og hausta,
Kom så ska du få sjå!»