Intervjuet med Tone Steinsland i Nationen 29.11.2016
Norsk eggproduksjon er helt i verdenstoppen hva gjelder dyrevelferd, dyrehelse og produksjonsresultater.
Fjærfeprodusentene i Rogaland er engasjerte og ønsker å være med å påvirke hvilke rammevilkår næringen vår skal ha, og de er opptatt av framtida. Vi i styret synes det er veldig hyggelig at vi har fått til et program som tydelig fenger produsentene i regionen vår. 126 påmeldte betyr at det er det største produsentmøte i fjærfenæringen på landsbasis.
Hva står på programmet på fagmøtet?
På fredag står produsentøkonomi i fokus. Vi opplever i stadig større grad at næringen blir pålagt fordyrende krav uten at man nødvendigvis klarer å hente ut en høyere pris for produktene våre i markedet. Norsk eggproduksjon (og kyllingproduksjon – men det er egg jeg personlig representerer) er helt i verdenstoppen hva gjelder dyrevelferd, dyrehelse og produksjonsresultater. Likevel opplever vi at aktører i næringen nå stiller spørsmål om hvorvidt eggproduksjon i miljøinnredning «er liv laga» i framtiden.
Hvorfor mer frittgående høner?
Jo, fordi aktørene som selger våre egg ser at trenden i Skandinavia og Nord-Europa er at man utfaser miljøinnredningen og går over til bare frittgående og i større grad også økologisk. Valgene som McDonalds og REMA 1000 har gjort i Norge, er gode eksempler som illustrerer problemstillingene. Her ringer likevel varselbjellene mine. Per dags dato er det ikke slik at det er noe den norske forbruket etterspør. Det er noe de som skal selge eggene våre «tror den norske forbrukeren vil etterspørre i nær framtid, fordi det er en trend de ser utenfor landegrensene våre».
Hvorfor etterspør ikke flere norske forbrukere økologiske og frittgående egg?
Jeg tror personlig at det er fordi norsk landbruks kjennetegn er at vi driver småskala, vi er sykdomsfrie og har de strengeste kravene til dyrevelferd. Norsk landbruk er det som mange i utlandet betegner som økologi. Derfor har heller ikke forbruket av økologisk mat tatt av. Jeg er klar på at vi i Norge skal ha både konvensjonell og økologisk fjærfeproduksjon, men jeg mener det må være etterspørselen som avgjør hvor stor andelen av slik produksjon skal være.