Ingen bruksområder for hanekyllinger av verperaser
I slaktekyllingproduksjon, altså kjøttproduksjon, brukes kyllinger av begge kjønn. Men i eggproduksjonen brukes kun hønekyllingene siden hanene ikke legger egg. I dag blir hanekyllinger av verperaser avlivet like etter klekking. En metode for å sortere ut hanekyllinger på eggstadiet er under utprøving.
— Haner av eggleggingsraser har så lite kjøttfylde at de er dårlig egnet for bruk til mat. Det er ikke et produkt folk kjøper. Derfor blir hanekyllingene av verperaser avlivet. Det finnes i dag dessverre ikke noe bruksområde for dem, selv om vi gjerne skulle sett at de kunne ha levd opp, forklarer spesialrådgiver Marlene Furnes Bagley i Helsetjenesten for fjørfe i Animalia.
FØLGER MED PÅ FORSKNINGEN
Det forskes nå på teknologi som gjør det mulig å påvise kjønnet i egget slik at hanekyllingeggene ikke blir klekket. Foreløpig er teknologien umoden, så den er ikke tatt i bruk.
— Fjørfebransjen følger nøye med på denne forskningen og ser fram til at man kanskje kan finne en løsning for å unngå å avlive de nyklekkede hanekyllingene, forteller Bagley.
- Les sak på worldpoultry.net om forskningsinnsats for kjønnsbestemmelse i egget og at det tyske parlamentet endte med å avvise lovforslaget om å forby dagens praksis med avliving av hanekyllinger i slutten av mars i år: German parliament rejects male chick cull ban – 6. april 2016
Rent genetisk er det vanskelig å kombinere egenskapene for kjøttproduksjon med egenskapene for eggproduksjon. Såkalte kombinasjonsraser brukes i dag i hobbyfjørfeholdet der matproduksjon ikke er det primære målet. I Tyskland er det også gjort forsøk på å utvikle en moderne kombinasjonsrase som både legger nok egg og har kjøttfylde nok til å brukes til mat. De har testet om det er et marked for produktene og – ikke minst om det er økonomisk og ressursmessig forsvarlig å ta i bruk en slik rase. Så langt viser resultatene at kombinasjonsrasen trenger ca. 40 prosent mer fôr og at det blir et svært dyrt produkt.
RESSURSUTNYTTELSE
Egg og fjørfekjøtt er viktige proteinkilder på verdensbasis. Med en økende befolkning i verden, er det behov for å bruke husdyrraser som omvandler fôr til kjøtt og egg på en effektiv måte. I løpet av de siste 50 årene er det avlet fram ulike fjørferaser til kjøttproduksjon og eggproduksjon. Hensikten er å produsere mest mulig menneskemat ut fra hvert kilo fôr.
— Å fôre opp hanekyllingene av eggleggingsraser ville lagt beslag på svært store landbruksarealer til å produsere fôr. Fjørfenæringa vurderer dette til ikke å være en forsvarlig ressursutnyttelse pr. i dag, sier Marlene Furnes Bagley.
STRENGT REGELVERK
Selve avlivingen av hanekyllingene skjer ved hjelp av hurtigroterende kniver på rugeriene like etter klekking. Dette går svært fort, og kyllingene dør momentant.
Det er et strengt regelverk for avliving av dyr i Norge. Dette er en lovlig metode som er beskrevet i forskrift om avlivning av dyr, som forvaltes av Mattilsynet.