De samlet over tusen fagfolk fra 72 land til vellykket fjørfekonferanse i Stavanger. Fredag feires suksessen med verdens beste lunsj.
Klokka 12.00 fredag benker seks norske ildsjeler i organisasjonskomiteen til “European poultry conference” (EPC) seg til en 20 retters lunsj på København-restauranten Noma, i flere år rangert som verdens beste.
Noma har milelange ventelister. I dette tilfelle ble bookingen bekreftet for tre måneder siden, etter at tidligere Glad Mat-sjef Heidi Netland Berge hadde bidratt som døråpner gjennom sin kontakt med Noma-medeier Claus Meyer.
Egg og hvitt kjøtt
Om også kylling og egg står på menyen kjenner ikke far og datter Nils og Tone Steinsland fra Bryne til. Henholdvis leder og sekretær i organisasjonskomiteen til EPC 2014. > Når vi skal få det beste som kan spises, regner jeg med at også fjørfe havner på tallerkenen
— Når vi skal få det beste som kan spises, regner jeg med at også fjørfe havner på tallerkenen, ler Nils Steinsland.
I etterkant, mens gourmetmaten til Noma, til en couvertpris inklusiv drikke på 2600 kroner fordøyes, skal komiteen oppsummere og evaluere fjørfekonferansen, som blant annet bød på 198 foredrag.
Konferansen satte søkelys på innovasjonstrender innen ernæring, avl, dyrevelferd, produksjonssystemer og hva fjørfeindustrien kan bidra med for å gjøre verdens matforsyning mer bærekraftig.
“Best conference ever”
Da EPC 2014, med et budsjett på sju millioner, kroner ble avrundet i slutten av juni ble den utropt til “the best european poultry conference ever”, klukker Nils og Tone Steinsland.
Steinsland er innehaver og daglig leder i rugeeggfirmaet Steinsland & co. I samarbeid med en håndfull rugeegg-produsenter i Sør-Rogaland står firmaet bak oppal av 75 prosent av Norges verpehøner.
EPC går av stabelen hvert fjerde år. Å få konferansen til det bittelille fjørfelandet Norge og til Stavanger, skjedde mot nesten alle odds, mener Nils og Tone.
Småskala og eksotisk
— Vi greide det ved å spille på at Norge og den norske fjørfenæringen er eksotisk. Mange var ikke minst imponert av at vi greier å kombinere høy ytelse med god dyrevelferd, sier Tone Steinsland.
Vi spilte på at Norge og den norske fjørfenæringen er eksotisk
Selv om det også her i landet debatteres om produksjonen av egg og kyllinger begynner å få et litt vel industrielt preg, fremstår næringen i Norge, sett fra de fleste andre vestlige land, som veldig småskalapreget, ifølge de to.
— Stavanger-konferansen gjorde godt for selvbildet til næringen i Norge og ga en glimrende anledning til nettverksbygging, slår Nils Steinsland fast.
Ween lanserte ideen
Planleggingen av 2014-utgaven av EPC startet allerede i 2004, etter at daværende Stavanger Forum-direktør Halvard Ween hadde lansert ideen. Og i løpet av 20 minutter hadde greid å overbevise en skeptisk Steinsland om at det var mulig å få arrangementet til Stavanger.
Da Steinsland fikk med seg ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås startet jobben. Alle som siden da har dratt lasset, har jobbet på dugnad.
Internasjonal president
Etter hvert ble produktsjef Trude Ulven fra Felleskjøpet Agri, fagansvarlig Benedicte Lund i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) og spesialrådgiver Marlene Bagley i Animalia hyret med i organisasjonskomiteen.
Rogalendingen Svihus var også leder for den vitenskapelige komiteen. I kraft av dette vervet er Svihus valgt til president for den Europeiske føderasjonen av World’s Poultry Science Association (WPSA) for neste fireårsperiode.
Hentet fra Aftenbladet.no