Artikkel i Aftenbladet OPPDATERT: 26.APR.2012 11:17 PUBLISERT: 26.APR.2012 11:17
Eggkrise i EU, får hjelp fra Jæren
– Ganske spesielt, klukker Nils Steinsland i Steinsland & Co i Time om eksport-fremstøt som vil dekke eggforbruket til rundt 55.000 franskmenn i et drøyt år.
Normalt er eksport uaktuelt for fjørfebransjen i Norge, på grunn av kostnadsnivået.
— Kraftfôr er dobbelt så dyrt som i EU og utgjør 70 prosent av driftskostnadene innen eggproduksjon, påpeker Steinsland.
Sammen med datteren Tone Steinsland driver han familiefirmaet Steinsland & Co med 22 ansatte og rundt 43 millioner kroner i omsetning. Firmaet er markedsleder innenfor rugeri og oppdrett av verpehøner i Norge.
Apropos smørkrisa…
Bestillingen fra Frankrike dukket opp via samarbeidet og kontaktnettet med det gigantiske tyske fjørfeavl-selskapet Lohmann. Bakgrunnen er den midlertidige, akutte eggmangelen i EU.
Nils Steinsland mener eggkrisen på Kontinentet er et apropos til den utskjelte norske smørkrisa, der Steinsland føler at norsk landbruk nærmest er fremstilt som en molbonæring.
Han viser til at Norge er selvforsynt med salmonellafrie egg fra 3,9 millioner høner. Samtidig: Gjennom EØS-avtalen har den norske eggnæringen omtrent til punkt og prikke oppfylt EU-direktivet som forbyr tradisjonell burhønsdrift fra 2012. ## Norge besto, EU strøk
Omstillingen til nye burløsninger og løsdrift har kostet norske eggbønder over 1 milliard kroner. Med bondeeide Nortura som markedsregulator har overgangen skjedd uten at det har blitt underskudd, eller for den del overskudd, på norske egg.
— I EU har paradoksalt nok omstillingen til det nye regelverket som forbyr tradisjonelle bur blitt såpass forsinket at eggproduksjonen sank med 10-15 prosent da regelverket trådte i kraft fra nyttår. Det tilsvarer en reduksjon på 200 millioner egg i uka. I noen tilfeller er butikkprisene tredoblet, sier Nils Steinsland.
Fjær i hatten
Og det er her egghjelpen fra Jæren til kresne franskmenn kommer inn.
— Frankrike har en manko på 21 millioner egg i uka. Der har prisene økt med rundt 75 prosent, opplyser Tone Steinsland.
Dette muliggjør en “grei margin” på de 86.400 nybefruktede eggene som neste uke sendes avgårde til et rugeri ved Nantes i Frankrike, ifølge de to.
— For vår del er det ekstra interessant at bestillingen kommer fra Frankrike, som har spesielt strenge krav til kvalitet, blant annet i forhold til salmonella, påpeker Nils Steinsland.
Eggene kommer egentlig fra to av Steinslands & Cos fire tilknyttede rugeegg-produsenter; henholdsvis på Helleland i Bjerkreim og Sira ved Flekkefjord.
13,5 millioner egg
Tre uker etter ankomsten hos den franske importøren kakker minst 70.000 (klekkeprosenten er normalt 85 prosent) gule nøster seg ut av eggene.
Etter at hanekyllingene er luket vekk (og må bøte med livet) starter 16 ukers oppal av de rundt 35.000 hønekyllingene. Utpå ettersommeren settes unghønene i produksjon, trolig ved én eller i høyden et par-tre eggfarmer i Vest-Frankrike.
Hver av hønene vil i snitt legge omtrent 365 egg før de “pensjoneres” etter 60 uker. Summen blir dermed 13,5 millioner egg. Det dekker årsforbruket til rundt 55.000 personer, eller omtrent innbyggertallet i Klepp, Time og Hå.
Det hører med til historien at de uklekkede, rogalandske Lohmann-hønene som nå skal sendes til Frankrike strengt tatt ikke norske. Besteforeldre-dyrene til alle rugeeggene i Steinsland & Cos norske avlssystem for verpehøner er nemlig levende importert fra tyske Lohmann, via en nøye overvåket karantene i Sirdal.
Hentet fra Aftenbladet.no