Eggutsikter 2024

Det vedvarende underskuddet på egg den siste tiden, førte til en prisoppgang på egg fra 1. juli som heldigvis også viser igjen på dekningsbidragene eggprodusentene nå sitter igjen med. Ikke alle har fått med seg at engrosprisen på egg har økt med

kr 8,40 kroner per kg. siden 2020, avregningsprisen til produsent har økt enda mer hos flere av pakkeriene, men så kjenner vi bedre enn de fleste til, hva som har vært kostnadsutviklingen i samme periode.

Markedsregulator er nå tydelige på at underskuddet raskt vil balanseres fremover fordi man ar klart å rekruttere nok nye produsenter i løpet av ekstremt kort tid.

Det blir derfor spennende å se om det stopper med dette, gitt at det ikke finnes gode nok verktøy til å bremse etablering utover behov. Vil Geir Pollestad vurdere dagens markedsordning som han har antydet, nå når markedet igjen vil være i balanse? Hvilke tanker vil en eventuell ny regjering gjøre seg ift.  om markedsregulering på egg i løpet neste stortingsperiode, dersom vi får en ny overproduksjon? Det blir uten tvil spennende å følge med fremover.   

I forrige uke tok vi kontakt med alle fôrmøllene ift. hva som kan forventes av priser utover høsten. Samtlige har hatt en stabil pris på kraftfôret første halvår. Så vet vi at fôrhveteprisen steg en del etter årets jordbruksoppgjør, og at kraftfôrprisen også styres en del av kronekursen. Det fleste forventer derfor at prisene skal noe opp i 2. halvår. Det er uansett vanskelig å spå om fremtiden, men vi kan i hvert fall håpe på en god norsk kornavling de neste ukene – det vil garantert være i næringens favør.