Fugleinfluensasmitten: Høyere skuldre på hønsegårdene
Saken er hentet fra aftenbladet.no Tekst: Elisabeth Bie Foto: Fredrik Refvem
Fjørfelagets leder Tone Steinsland på Bryne har panikk for å få smitten inn i sin fjørfebestand, men er godt forberedt på fugleinfluensaen som fredag ble oppdaget i Norge.
Dette er fugleinfluensa
- Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom som hovedsakelig rammer fugl. Ved nærkontakt med smittet fugl har det også i noen tilfeller skjedd at andre dyr og mennesker er blitt smittet.
- Når hønsefugl smittes av influensavirus fra ville fugler, kan viruset opptre i to hovedformer: en lavpatogen form som gir lite sykdom, og en høypatogen form som er nær 100 prosent dødelig for hønsefuglene.
- Tilfeller av smitte direkte fra fugl til mennesker i høypatogen form, ble første gang registrert i Hongkong i 1997. Av 18 tilfeller hadde seks dødelig utgang. Genetiske analyser viste at smitten kom fra et utbrudd av dødelig fugleinfluensa i Hongkongs hønsebestander.
- I perioden 2003–2006 spredte nære slektninger av viruset seg til deler av Asia og Afrika, der det forårsaket større eller mindre utbrudd hos fugl, og noen steder sporadiske infeksjoner og dødsfall hos mennesker.
Kilde: fhi.no
Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet (FHI) sa fredag at de vurderte smitterisikoen til mennesker som svært lav.
Fredag bekreftet Mattilsynet at det var funnet fugleinfluensa i en viltlevende kortnebbgås, som ble funnet død i Sandnes. Dette var første gang den fryktede fugleinfluensaen var påvist i Norge, og det i den alvorlige, høypatogene formen.
For Tone Steinsland (42), som både driver gård og er leder i Rogaland Fjørfelag og nestleder i Norsk Fjørfelag var dette en svært ubehagelig nyhet. Men ikke så overraskende.
– Faren for fugleinfluensa har vi vært klar over i årevis, og i det siste har vi jo fått med oss nyhetene om at den har herjet i andre europeiske land. Siden trekkfugler verken trenger pass eller smittetester for å krysse landegrenser, er det ikke så rart at smitten også har flydd inn over Norge.
Men fugleinfluensa er heller ikke den eneste smitten vi som driver med fjærfe må være påpasselige mot. Alle de viktigste tiltakene mot å få smitte inn i norske fjærfebestander er satt i verk og blitt rutine for lenge siden. Derfor har vi også greid å holde salmonellasmitte ute. Men uansett var det nok mange i bransjen som fikk ekstra høye skuldre da nyheten kom, sier hun.
– Ikke få panikk, få hønsene inn
Fredag skjedde ikke annet enn at bransjen ble kalt inn til et beredskapsmøte med Mattilsynet.
– Ikke få panikk, ikke spre frykt, men pass ekstra godt på. Og få alle hønsene inn under tak, var hovedbudskapet fra det møtet, sier Steinsland.
Rogaland fylke står for rundt 30 prosent av egg- og fjørfeproduksjonen i Norge, og aller størst er produksjonen i jærkommunene Klepp, Time og Hå, i tillegg til Finnøy.